Vit pizza med crème fraiche hemma
vit pizzapizza receptcrème fraîche

Vit pizza med crème fraiche hemma

Emma Lindström
Emma Lindström
9 december 2025

Vit pizza med crème fraîche är perfekt om du vill ha något mjukt och krämigt istället för klassisk tomat. Det här vit pizza receptet med crème fraîche är super enkelt att göra hemma och smakar nästan som från en riktig italiensk restaurang. Ingen tomatös behövs bara god gräddfil, några fina ingredienser och ugnen.

Så väljer du rätt crème fraîche

Fransk crème fraîche och svensk gräddfil är inte helt likadana (och det märks på smaken!). Fransk crème fraîche har mer fett ofta omkring 40 procent och smakar lite surare och mer aromatisk. Svenska gräddfil är lättare och mjukare.

För vit pizza rekommenderas fransk crème fraîche med minst 30 procent fetthalt. Den ger pizzan en riktig krämig textur och mycket bättre smak. På Materialnetto hittar du både fransk crème fraîche och lättare varianter. Kolla alltid bäst-före-datum och lagra den kallt tills du ska använda den.

De bästa garnityren att kombinera

Med kött: Rökt skinka, lardons (bacon-bitar) och prosciutto passar utmärkt. De ger pizzan en salt och lite rökig smak som balanserar den milda crème fraîche perfekt.

Vegetariskt: Champinjoner, lök, potatis och spinat är klassiska val. Emmental-ost smälter vackert över allt och ger en fin gyllenbrun färg som ser otroligt läcker ut.

Du kan blanda, och matcha precis som du vill. Lägg inte för många ingredienser på en gång då blir pizzan lite rörig. Tre till fyra komponenter räcker ofta helt perfekt.

Så bakar du pizzan till perfektion

Värm ugnen till 210 230 grader innan du börjar. Lägg ut pizzabotten på en pizzaspade eller bakplåt. Bred ut crème fraîche i ett jämnt lager använd ungefär 150 milliliter för en medelstor pizza.

Sprida dina garnityrer över grädden. Strö på emmental eller annan hårdost. Sätt in pizzan i ugnen i 12 15 minuter. Den är klar när botten är gyllenbrun och osten har börjat bubbla.

Skär upp pizzan och toppa med färsk persilja eller ciboulette om du vill. Servera direkt medan den är varm och krämig det är då det är bäst.

Dela: