
Hemgjord tomatsoppa med färska tomater

Det finns inget som slår hemlagad tomatsoppa gjord på färska tomater. Smaken blir helt enkelt mycket bättre än när du använder konserverade. Hemligheten ligger i rostningen när du värmer tomaterna i ugnen kommer den naturliga sötman fram och soppan får ett djupare, mer komplext smak. Ett tomatsoppa recept färska tomater är perfekt för hösten och vintern, men funkar året om när goda tomater finns att få.
Så rostar du tomaterna rätt
Skär upp dina mogna tomater och lägg dem på en bakplåt. Jag använder ofta bifftomater eller plommontomater de innehåller mindre vatten och blir godare. Hacka lite vitlök och lök, strö över tomaterna tillsammans med timjan och basilika. Ringla på lite olivolja, salt och peppar. Det är enkelt, men det spelar roll.
Skjut in allt i ugnen på 150 175 grader i cirka 45 minuter. Du märker när det är klart tomaterna blir mjuka och får en lätt brunaktig färg på ytan (ungefär som när en smörgås rostar). Det är rostningen som gör tomaterna söta och intensiva. Värmen bryter ner fibrer och framhäver den naturliga sockret.
Från rostade tomater till krämig soppa
Låt tomaterna svalna lite grann. Lägg dem i en blender eller använd en stavmixer direkt i grytan. Mixa tills allt är slätt ungefär som en tjock fruktsmör.
Nu är det dags att späda och krydda. Häll på grädde eller havregrädde tills soppan får den konsistens du vill ha. Gräddne gör soppan rundare och godare, medan havregrädde är perfekt om du vill ha något veganskt (och det funkar överaskande bra). Smaka av med salt socker och lite vinäger för att balansera. Lite socker framhäver tomaternas egen sötma, medan vinäger ger friskhet och liv i soppan.
Servera med smarta tillbehör
Den bästa tomatsoppan blir ännu godare med rätt tillbehör. Gör snabba krutonger genom att steka tärnad bröd i smör och salt. Riv över färsk basilika eller timjan när du serverar.
Burrata-ost är en favorit den smälter snyggt in i den varma soppan. Du kan också strö över rostade pumpakärnor eller piparkakskryddor för något oväntat. Gäster älskar när du presenterar soppan så här. Det blir både vackrare och mycket godare. Små detaljer gör skillnad.


