
Skånsk äggakaka från Brösarp

Skånsk äggakaka recept från Brösarp är en tjock, luftig pannkaka som smälter på tungan. Rätten består av ägg, mjöl, mjölk och socker enkelt men magiskt. Det som gör äggakakan special är kombinationen av knaperstekt fläsk och syrliga rårörda lingon. Brösarps Gästgifveri på Österlen är det berömda stället där receptet levt vidare i generationer. Receptet är inte svårt, men det kräver rätt teknik för att lyckas.
Ingredienser och tillredning
Du behöver 10 ägg, 4-5 dl vetemjöl, 1 liter mjölk, omkring 3/4 dl socker och ungefär 1,5 msk salt. Börja med att vispa ägg, mjöl, socker och salt till en jämn smet. Tillsätt sedan mjölken långsamt medan du rör för att undvika klumpar.
Hetta en stor stekpanna och lägg i rikligt med smör. Häll i smeten när smöret är gyllentbrunt. Stek på medelhög värme i omkring 4-5 minuter. Vänd äggakakan försiktigt med en tallrik eller lock så att båda sidor blir vackert gyllenbrun. Det tar ytterligare några minuter på andra sidan (här är det lätt att få stress, men lugn bara). Förbered rårörda lingon dagen innan genom att blanda lingon med socker så får de tid att dra och smaken blir bättre.
Så serverar du äggakakan rätt
Äggakakan serveras het på tallrik tillsammans med knaperstekt fläsk och en god portion rårörda lingon. Fläsket ska vara sprört och varmrökt eller rimlat. Lingonerna är avgörande deras syrlighet balanserar den feta äggakakan och det salta fläsket perfekt.
Smakerna fungerar tillsammans som ett pussel. Först får du den söta och luftiga äggakakan, sedan det salta och sprörta fläsket, och sist den fräsch-sura lingonsmetningen. Tillsammans blir det en maträtt som sätter sig långt in. Det är mat som värmer både mage och hjärta.
Tips och variationer
Vispa smeten ordentligt så att äggakakan blir luftig och inte tung. Använd rätt värme för hög värme bränner botten före att mitten är klar. Vänd försiktigt för att äggakakan inte ska gå sönder mitt under stekningen.
Vill du prova något nytt kan du göra äggakakan glutenfri genom att byta vetemjöl mot glutenfritt mjöl. För vegetarianer fungerar smörstekt svamp underbar istället för fläsk. Du kan också testa att blanda spetskål eller krusbär i smeten för en lite annorlunda smak.
Receptet är perfekt för att laga hemma på helgen. Börja idag familjen kommer älska denna klassiska skånska rätt.


