Lövbiff med dijonsenap hemma
nötköttlövbiffdijonsenap

Lövbiff med dijonsenap hemma

Emma Lindström
Emma Lindström
23 november 2025

Recept lövbiff med dijonsenap är en klassiker som passar både vardagskvällar och festligare tillfällen. Möra nötköttet steks snabbt och får en krämig, syrlig sås från dijonsenapen. Det tar ungefär tjugo minuter från början till slut och smakar både enkelt och raffinerat (jag älskar den kombinationen).

Så tillagar du perfekt lövbiff

Börja med att skära lövbiffen tvärs över fiberriktningen. Det gör köttet mörare och lättare att tugga. Värm oljan i en stor panna på högsta värme. När den är het lägger du i köttet och låter det steka två till tre minuter per sida. Du vill få en fin gyllen färg utan att översteka. Skopa därefter upp köttet och sätt det åt sidan. Det blir mörare när det puttar långsamt senare.

Dijonsenap-såsen som ger rätten karaktär

I samma panna fräser du lök och vitlök. häll i buljong och låt det sjuda några minuter. blanda sedan in grädde, crème fraîche och två matskedar dijonsenap. smaka av försiktigt senapen kan vara stark, verkligen. lägg tillbaka köttet och låt allt puttra på låg värme i fem minuter. vill du mjuka smaken kan du tillsätta lite honung eller lingonsylt. en skvätt soja lyfter också hela rätten på ett intressant sätt.

Varianter som passar din vecka

Den klassiska grytan får extra smak med färsk dragon. Fyllda lövbiffar med ost blir festliga pensla köttet med senap, lägg ost i mitten och steks bara två minuter per sida. Pastavarianten blandar lövbiff med svamp och dijonsenap direkt med pastan. Servera alla varianter med kokt potatis, ris eller grönsaker. Pressgurka och paprikasallad passar perfekt vid sidan, eller helt enkelt bara en grön sallad.

Tips för att undvika misstag

Seg lövbiff beror nästan alltid på att du skurit den fel eller stekt för långt. Kom ihåg: tvärs över fiberriktningen och bara två till tre minuter i pannan. Blir såsen för tjock blandas i lite mjölk eller buljong. För tunn? Låt den sjuda några minuter utan lock då går det fortare. Tycker du senapen blir för skarp kan du alltid späda med lite crème fraîche eller honung. Smaka och justera när du går, det är mycket lätt att fixa till i slutändan.

Dela: