
Makrill i tomatsås hemma på 20 minuter

Makrill i tomatsås recept är en klassisk rätt som kombinerar smak, näring och enkelthet. Det tar bara 30 minuter att laga, och fisken blir mört och fyllig (och väldigt god, om jag säger det själv). Den perfekta kombinationen för både vardagsmat och när du vill imponera på gäster.
Varför makrill i tomatsås är så nyttigt
Makrill innehåller omega-3-fettsyror som är bra för ditt hjärte och hjärna. Du får också mycket protein från fisken, vilket håller dig mätt länge. Hemlagad makrill i tomatsås är mycket bättre än burkvara från affären, för du kontrollerar själv vilka ingredienser som går i maten ingen onödig socker eller billig olja.
Så här gör du hemlagad makrill i tomatsås
Börja med att filéa två färska makriller och lägg dem i en ugnsäker form. Hacka en gul lök och två vitlöksklyftor fint. Häll över 400 gram krossade tomater, tillsätt två matskedar olivolja, en tsk Worcestershiresås och några chiliflingor. Baka på 200 grader i cirka 30 minuter tills fisken är genomkokad och smakar underbart.
Fyra bra sätt att servera makrill i tomatsås
- Med ägg och avokado: Koka två ägg och skiva avokado. Lägg makrillen ovanpå en perfekt frukoust eller lunch.
- Som pastasås: Blanda makrillen med 250 gram pasta. Toppa med riven parmesan och färsk citron.
- På bröd: Smör ett fullkornsbröd och lägg makrillen med lite majonnäs. En snabb och mättande lunch.
- Som huvudrätt: Servera med kokad potatis och sallad för en komplett middag.
Tips för förvaring och variation
Förvara hemlagad makrill i tomatsås i kylskåp och ät den inom två till tre dagar (eller fyra om du är hungrig). Du kan även testa rökt makrill istället för färsk det ger en helt annan och spännande smak utan att receptet blir svårare. Många tycker att det blir ännu godare på det viset.


