
Kyckling i ugn recept som blir perfekt

Kyckling i ugn recept är räddningen när du ska på middag men inte har tid att stå vid spisen. Det tar ungefär tjugo minuter, det blir nästan alltid gott och det fungerar både för vanlig tisdagsmiddag och när gäster kommer hem. Hemligheten ligger i rätt temperatur och några enkla knep som gör skillnad.
Så får du saftig kyckling varje gång
Det viktigaste är innertemperaturen. När kycklingen når 72°C är den både säker och perfekt saftig. Skaffa en liten ugnstermometer den kostar inte mycket och förändrar allt. Du slipper gissa dig fram och oroa dig för att något blir tort.
Bryn kycklingfiléerna i stekpannan några minuter innan de går i ugnen. Det ger dem en fin, gyllene yta och extra smak som du märker direkt. Sätt sedan ugnen på 200-225°C och räkna med ungefär 20-30 minuter beroende på hur tjocka bitarna är.
Marinader och såser håller köttet saftigt under tillagningen. Låt kycklingen ligga i marinad en timme innan, eller häll såsen över medan den bakas. Det är en enkel grej som gör stor skillnad mellan vanlig och fantastisk kyckling (och ärlig talat, det tar nästan ingen extra tid).
Många gör misstaget att inte kolla termometern regelbundet. Det är lätt hänt att steka för länge och få tort kött istället. Med en termometer vet du exakt när det är klart.
Kryddor och tillbehör som gör skillnad
Du behöver inte göra det komplicerat. Prova en av dessa fyra kombinationer:
- Dragon och grädde: Klassiskt och aldrig fel.
- Honung och senap: Lite söt, lite skarp, helt perfekt.
- Basilika och vitlök: Italienskt och lätt att göra.
- Curry: Värmer upp vardagen och blir något helt nytt.
Rosta grönsaker tillsammans med kycklingen. Morötter, päron, lök och potatis blir underbar när de bakas vid samma värme. Du får en helt måltid på en bricka utan att skölja många panor efteråt.
Kyckling är också klimatsmart om man tycker det spelar någon roll. Det krävs mycket mindre vatten och mindre foder än att odla nötkött. En portion kyckling i ugn ger betydligt lägre CO2-påverkan än rött kött, så du gör en bra grej för miljön när du väljer kyckling framför andra köttsorter.
Rätterna passar perfekt som matlåda dagen efter. Kycklingen håller sig god och saftig även när den värms upp igen. Gör dubbla portioner och spara hälften till lunch. Det sparar tid på morgonen innan arbetet när du inte orkar laga ny mat.


