Kassler recept med crème fraiche och smak
kasslercrème fraichegratäng

Kassler recept med crème fraiche och smak

Emma Lindström
Emma Lindström
21 november 2025

Kassler och crème fraiche är två klassiska ingredienser i svenska köken. Kombinationen skapar smakrika gratänger och ugnsrätter som nästan alla lyckas med. Dessa kassler recept crème fraiche tar bara 20-30 minuter och behöver inte mycket tid i köket. Perfekt när man är trött och inte orkar krångla.

Kasslergratäng den klassiska favoriten

Kasslergratäng med champinjoner är förmodligen den populäraste varianten. Du skär kasslern i skivor, fräser champinjoner i smör och blandar crème fraiche med grädde och tomatpuré. Häll såsen över allt och gratinera på 225° i cirka 20 minuter. Ännu enklare blir det med ostgratinerad kassler bara blanda crème fraiche med chilisås, toppa med ost och in i ugnen. Dessa är vardagsrätter som fungerar varje gång (och det märker man på familjen när allt smakar likadant bra).

Italiensk kassler och exotiska varianter

Vill du prova något annat fungerar italienska smaker väldigt bra.Använd färska tomater,basilika och mozzarella tillsammans med crème fraiche.Det blir helt annorlunda än den klassiska versionen men lika lätt att göra.En exotisk variant kombinerar kassler med ananas och paprika den söta smaken från ananasen passar överraskande bra med krämig sås och kassler.Lite oväntat men verkligen gott.

Lyxigare alternativ för helgen

Herrgårdskassler med Västerbottenost ser imponerande ut på bordet. Du steker kasslern först för färg, lägger den i en form med rökt skinka och häller över en krämig röra med dijon och persilja. Det tar bara lite längre tid än vardagsvarianter. Kassler med dragon och dijon är en annan elegant version dragonen ger en fin smak som gör rätten speciell utan att det blir komplicerat.

Praktiska tips för bäst resultat

Steka på 225° och räkna med 20-30 minuter. Crème fraiche är basen för såsen, men smaksättningen varierar använd dijon, chilisås, tomatpuré eller örter beroende på vilken riktning du vill gå.

  • Skär kasslern i jämna skivor för bra resultat
  • Servera med ris, bulgur eller grönsakker
  • Allt tillagas i samma form perfekt för stressad vardagskväll
  • Testa olika smaksättningar utan att ändra grundmetoden
  • Låt råvaran vila 10 minuter före servering

Det bästa med kassler recept crème fraiche är att allt görs i en ugnsfast form. Ingen massa disk efteråt och maten blir god varje gång. Du får själv bestämma hur mycket krydda och smak du vill ha. Det är verkligen en vinnare när tiden är knapp.

Dela: