
Ingelsta kalkon recept i stekpåse

Ingelsta kalkon recept i stekpåse är ett klassiskt sätt att tillaga kalkon för högtider. Stekpåsen gör kalkonen extra saftig och vätskerik (jag älskar verkligen det här sättet att steka på). Receptet räcker till omkring åtta personer och ger ett resultat som imponerar på gästerna. Det mörta köttets smak och saftiga konsistens gör det värt mödan.
Så förbereder du kalkonen
Börja med att blanda smölt smör tillsammans med salt, peppar och lite kinesisk soja. Penslа hela kalkonen med blandningen för att ge den fin färg under steken. Fyll kalkonen med klyftor av äpplen, katrinplommon, rödlöksbitar och friska örter som timjan och rosmarin. Det här steget är viktigt för att kalkonen ska få djup smak.
Stekpåsens hemlighet
Stekpåsen fungerar som en ångkokningsmetod som låser in fukten runt kalkonen. Det är ganska enkelt egentligen. Börja stek på 225°C i ungefär 30 minuter. Räkna sedan på cirka 30 minuter per kilogram för resten av stekningstiden. Gör ett litet hål i toppen av påsen för att undvika att den spricker. För en kalkon på fyra till fem kilo tar det totalt omkring två timmar.
Såsen som gör skillnad
Efter steken häller du av skyn från påsen och värmer den i en kastrull med smöll. Tillsätt äpplena och plommonet från fyllningen tillsammans med lite mjöl. Rör runt och låt koka i tio minuter, då blir såsen tjockare. Häll i grädde och krydda med salt, peppar och en skvätt portvingelé. En god sås är vad som gör måltiden komplett.
Tips för framgång
Tina kalkonen i kylskåp på cirka 60 timmar innan tillagningen. Förbered allt dagen innan så blir det mindre stress på stekdagen. Servera kalkonen tillsammans med potatis, gröna bönor och olika grönsaker. Du kan även förbereda kalkonen helt och värma upp den senare vid 150°C under folie. Prova detta recept när nästa högtid kommer och överraska dina gäster med en klassisk svensk rätt.


