Green goddess dressing recept hemma
green goddess dressingrecepthemmagjord sås

Green goddess dressing recept hemma

Emma Lindström
Emma Lindström
12 november 2025

Green goddess dressing recept är en klassisk krämig och örtig sås som skapades i USA på 1920-talet. Den har blivit populär världen över för sin fräscha smak och gröna färg. Många använder den till sallader, men den fungerar lika bra som dip eller sås till kött och fisk. Smaken är örtrik, lite syrlig och helt enkelt ljuvlig (och rätt lätt att göra själv, faktiskt).

Ingredienserna du behöver

Grunden består av majonnäs eller grekisk yoghurt blandad med färska örter som persilja, dragon och gräslök. Lägg till citronjuice, vitlök och dijonsenap för smak. Originalreceptet innehåller ansjovis för umami, men många hoppar över det eller använder kapris istället. Välj det som passar dig bäst. För en hälsosamare version använder du yoghurt istället för majonnäs. Det blir lätt och fräscht då.

Så gör du dressingen

Hacka alla örterna fint. Lägg majonnäs eller yoghurt i en skål tillsammans med örterna, citronjuice, vitlök och dijonsenap. Mixa allt ordentligt tills det blir jämnt och krämigt. Om det blir för tjockt tunna ut med lite olivolja eller vatten. Smaka av och justera med salt och peppar. Låt den stå i kylskåp en timme innan servering så smakerna utvecklas på riktigt.

Använd dressingen på många sätt

Den passar perfekt på gröna sallader,men prova även som dip till rå grönsaker och chips.Servera den vid sidan av grillad lax eller kyckling ett måste,tycker jag.Den fungerar också bra som smörgåspålägg i wraps och på smörbröd.En liten skål vid middagsbordet förvandlar enkla rätter till något speciellt.

Lagring och vanliga frågor

Dressingen håller sig i kylskåp i ungefär en vecka. Rör om före servering om den separeras. Kan man hoppa över ansjovis? Ja, många moderna recept är vegetariska. Använd kapris eller extra dijonsenap för samma salta smak. Vilka örter passar bäst? Persilja, dragon och gräslök är klassiska, men basilika och dill fungerar också utmärkt. Välj efter vad du har hemma eller vad du tycker om. Det är bara att experimentera fram till dess att det smakar bra.

Dela: