
Dessert lyxig marängsviss recept som imponerar

Lyxig marängsviss är den perfekta desserten när du vill imponera utan att stå länge i köket. Den här uppgraderade varianten av klassisk marängsviss kombinerar hemgjord chokladsås, kvalitetsglass och färska bär. Med några smarta knep förvandlar du en enkel dessert till något riktigt festligt. Det bästa? Du kan göra merparten dagen innan.
Hemgjord chokladsås gör hela skillnaden
Köpt chokladsås är okej, men hemgjord är mycket bättre. Du får en djupare, rikare smak när du gör den själv. Smält 100 gram smör tillsammans med 50 gram kakao och 100 gram socker på svag värme. Tillsätt 150 milliliter grädde och rör tills det blir slätt och glansigt.
Här kan du göra det extra lyxigt (och lite fiffigt). Häll i en skvätt kaffe eller ett slag brandy för ett sofistikerat inslag. Låt såsen svalna lite innan du använder den, då blir den perfekt tjock utan att stelna helt. Många glömmer det här steget, men det gör verkligen skillnad.
Montering av din dessert lyxig marängsviss recept
Använd portionsglas eller en vacker tallrik. Börja med en klick glass i botten. Lägg sedan ett lager vispad grädde, några maränger och tunnfint skivad banan. Toppa med färska bär jordgubbar, hallon eller björnbär fungerar alla utmärkt.
Häll chokladsåsen försiktigt över allt. Här kommer det viktiga: ställ glassen i frysen i 15-20 minuter före servering. Det håller marängerna krispiga och glassen får rätt konsistens. Marängerna blir mjuka fort, så vänta inte för länge med att servera. Ungefär 30 minuter på bordet och de ger upp helt.
Ingredienser och dina val
Du behöver maränger (köp färdiga eller gör egna), grädde, glass, färska bär och chokladsås. Säsongen bestämmer vilka bär du använder. Vår och sommar är perfekt för jordgubbar och hallon. Hösten passar björnbär bättre.
För premiumkänsla väljer du glass av högre klass, som Ben & Jerry's. Eller gör maränger hemma vispa äggvitor med socker tills det blir hårt skum, spritsa ut på bakplåt och torka i låg värme i ungefär två timmar. Det ger dig total kontroll över smaken och formen. Om du inte orkar med allt det själv, finns det ingen skam i att köpa färdiga maränger.


