
Coq au vin recept så enkelt som möjligt

Coq au vin recept är en klassisk fransk kycklingrätt som låter mycket svårare än vad det faktiskt är. Köttet blir otroligt mört och smakrikt när det sjuder långsamt i rödvin tillsammans med grönsaker och kryddor. Du behöver egentligen bara tid och rätt ingredienser sedan gör grytan jobbet själv (och det är inte ens svårt).
Så förbereder du köttet och vinet
Börja med att marinera köttet över natten. Det gör kycklingen mycket mörare och låter den ta upp alla smaker från vinet. Blanda rödvinet med lök, morötter och ett bukett garni - det är bara ett paket med timjan, lagerblad och kryddor bundna tillsammans.
Välj ett gott rödvin, som du själv vill dricka. En corsé sort passar bäst för det här. Bacon eller lardons ger rätten en rökig smak som är helt underbar - använd omkring 125 gram. Hacka dem i bitar och stek dem först tills de blir krispiga.
Tillagningen steg för steg
Ta ut köttet från marinaden och torka det nogragt. Stek kycklingen på alla sidor tills den får fin färg. Det tar omkring 5-8 minuter och är viktigt för smaken.
Häll av marinaden och spara vätskan - det är där all smaken sitter. Tillsätt vetemjöl på köttet för att binda såsen senare. Häll i marinaden tillsammans med fond eller hönsbuljong. Låt allt sjuda långsamt i 2 till 2,5 timmar tills köttet är helt mört och nästan faller av benen.
Ungefär 15 minuter innan du serverar tillsätter du champinjoner och bacon. Då behåller de sin textur och smak istället för att bli slöa.
Snabbare varianter och smarta tips
Har du inte två timmar? Använd kycklingfilé istället för en hel kyckling. Då blir tiden under 40 minuter och smaken blir nästan likadan.
Om du inte hittar kalvfond hemma kan du ersätta den med hönsbuljong eller nötbuljong. Smaka alltid av rätten innan du serverar och justera salt och peppar efter behov - det gör skillnad.
Servera coq au vin med pasta, ris eller kokt potatis. Det är helt enkelt den perfekta rätten när du vill imponera på gäster utan att behöva stressa i köket.


