Världens bästa chocolate chip cookies recept
chocolate chip cookiesbakningrecept

Världens bästa chocolate chip cookies recept

Emma Lindström
Emma Lindström
17 november 2025

Chocolate chip cookies är en klassisk favorit som de flesta älskar. Mjuka, varma och fulla av choklad det finns inte mycket att klaga på. Bästa delen? Du kan baka dem hemma, och ett chocolate chip cookies recept går att göra både traditionellt och i hälsosammare varianter. Oavsett vilken väg du väljer får du något riktigt gott på bordet.

Så lyckas du med det perfekta receptet

Rätt temperatur på smöret är afgörande för att degen blir perfekt Använd rumstempererat smör när du blandar - det blir mycket jämnare än kallt smör Blanda inte för mycket när du gjort degen För mycket röring gör kakorna sega istället för mjuka och luftiga.

Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter innan bakning. Det här steget gör en stor skillnad (tro mig, det är värt väntetiden) - smaken blir djupare och kakorna får bättre form. När du är redo att grädda ska du leta efter gyllene kanter medan mitten fortfarande är mjuk. Det tar oftast 10-12 minuter i 180 grader.

Välj grovhackad choklad eller chokladknappar istället för små bitar. Större chokladbitar ger bättre textur och mer chokladälska i varje tugga.

Gör kakorna enligt din smak och dina behov

Du kan minska sockermängden med minst 30 procent och fortfarande få goda kakor. Enligt Livsmedelsverket behöver du den här minskningen för att säga att kakorna innehåler "minskat socker". Prova honung eller agavesirap som sötsättning istället.

Veganska alternativ fungerar utmärkt. Ersätt ägg med mosad banan eller äppelmos. Använd veganskt smör eller kokosolja istället för vanligt smör. Smaken blir nästan identisk.

Glutenfritt mjöl fungerar också bra. Blanda det med lite maizena eller potatismjöl för bästa resultat. Kakorna blir något tätere, men fortfarande läckra.

Lägg till nötter för bättre näringsvärde. Valnötter, mandlar eller hasselnötter passar perfekt. Du får både bättre smak och mer protein.

Förvara kakorna i en lufttät burk i rumstemperatur för att hålla dem mjuka. De håller i ungefär en vecka. Om du vill spara dem längre kan du frysa in dem - de håller flera månader.

Det roliga är att du kan anpassa receptet helt efter vad du själv tycker om. Ingen två bagare gör dem likadant, och det är precis så det ska vara.

Dela: