
Bästa chilli con carne recept hemma

Chilli con carne recept är en klassisk favoritmat som passar perfekt för vardagsmiddagar. Det är en mustig gryta med nötfärs, bönor, tomater och kryddor som blir både mättande och läcker. Rätten är enkel att laga och håller sig bra i kylen och frysen, vilket gör den ideal som matlåda. Du behöver bara några grundingredienser och en panna för att lyckas hemma.
Så gör du en mustig chilli con carne hemma
Börja med att bryna 400 gram nötfärs i en stor gryta. Tillsätt sedan finhackad lök och vitlök, låt dem få färg. Häll på 2 teskedar chilipulver, 1 teskeds spiskummin och lite paprikapulver. Rör om väl så kryddorna släpper sin arom riktigt bra.
Häll i en burk krossade tomater och låt det puttra i ungefär 20 30 minuter på låg värme. Ju längre du låter den koka, desto fylligare blir smaken (och doften blir faktiskt allt godare). Skopa sedan i två burkar bönor kidney eller vita bönor funkar utmärkt låt allt puttra tillsammans i ytterligare 10 minuter. Smaka av och justera saltet efter smak. Det är enkelt och resultatet blir alltid gott.
Långsam tillagning är nyckeln till en riktigt mustig chilli. När rätten puttar långsamt utvecklas smakerna och allt smälter ihop på ett underbart sätt. Många glömmer att låta den vila några minuter innan servering, men det gör stor skillnad faktiskt.
Gör chilli con carne precis som du gillar det
Hettan justeras helt enkelt genom att ändra mängden chili. Vill du en mild version? Använd bara en teskeds pulver och servera med rörlig creme fraiche för att kyla ned. Gillar du det starkt? Dubblera chilimängden eller tillsätt en bit färsk röd chili för extra spark.
Till chilli passar ris, sallad och varmt bröd. Många gillar att toppa med röstade tortillachips, hackad persilja och en klick sour cream. En skvätt Worcestershiresås ger också djupare smak och gör rätten ännu lustigare.
Veganer och vegetarianer kan byta nötfärsen mot vegofärs eller bara öka mängden bönor. Barnversionen blir mild utan stark chili, serverad med creme fraiche på sidan. Rätten är flexibel anpassa den efter vad din familj gillar. Det spelar ingen roll om du väljer vita, svarta eller röda bönor. Alla fungerar utmärkt och ger olika smak och textur.
Frys gärna överskuddet i portioner Nästa vecka har du redan middag färdig när tiden är knapp.


