Enkel chili con carne som blir god varje gång
chili con carnerecepttex-mex

Enkel chili con carne som blir god varje gång

Emma Lindström
Emma Lindström
23 november 2025

Chili con carne är en klassisk gryta från Tex-Mex-köket som lagats på familjer världen över i generationer. Rätten kombinerar mört nötkött, mättande bönor och en rik blandning av kryddor som skapar djup smak. Ett bra chili con carne recept passar perfekt för svenska matbord det är långkok som utvecklar smak, använder naturliga råvaror och blir riktigt mättande. Många älskar att laga chilin för att det är enkelt men ändå imponerande när det serveras för gäster.

Råvaror och smakgehemligheter

Börja med köttfärs från nöt eller högrev som du brynir tillsammans med gul lök för att få fram smak Tillsätt sedan kidney-bönor, vita bönor eller en blandning de ger näring och textur till grytan Krossade tomater eller tomatpuré formar grunden för allt.

De viktiga kryddorna är spiskummin, paprika och chili. Börja försiktigt med chilimängden och smaka av under tilllagningen så hittar du rätt hettnivå för din familj. Några personer älskar stark chili medan andra föredrar bara ett svagt grymt.

En hemlighet många glömmer: lite mörkare choklad eller en bit öl kan ge chilin mer karaktär och djup. Det låter märkligt men det funkar verkligen (tro mig). Du kan också lägga till oregano, vitlök och socker för att balansera smakerna helt enligt din egen smak. Experimentera tills grytan smakar exakt som du vill ha det.

Tillagning och servering

Bryn köttfärsen och löken i en stor gryta tills köttet blir brunt och får lite färg. Det tar ungefär 5-7 minuter. Tillsätt sedan kryddorna och låt dem fräsa några minuter så de släpper sin arom helt. Det gör stor skillnad för slutresultatet.

Häll i bönorna och tomaterna tillsammans med något brött eller vatten tills det blir en lagom tjock konsistens. Låt grytan sjuda på svag värme i minst 1,5 timme gärna 2-3 timmar. Ju längre den koka, desto djupare blir smaken och mörnare blir köttet. Rör om då och då så ingenting bränner fast i botten.

Servera chilin över kokta ris, med nachochips på sidan eller tillsammans med frisk sallad. Gräddfil, hackad persilja och avokado gör det ännu godare och balanserar hettan från kryddorna. Resten som blir över kan du frysa in i portioner då har du snabba måltider framför dig nästa vecka när tiden är knapp och magen skriker efter något gott.

Dela: