
Så gör du hemgjorda ättiksgurkor på slanggurka

Hemlagad ättiksgurka är en klassiker som passar perfekt till köttbullar, pannbiff och fisk. Med ett enkelt ättiksgurka recept på slanggurka får du en frisk och krispig tillbehör som du gör själv på bara några minuter. Slanggurka fungerar utmärkt för denna inläggning, särskilt om du vill ha större skivor och en mild smak. Det roliga är att receptet är så enkelt att vem som helst kan lyckas (helt seriöst).
Så gör du ättiksgurka på slanggurka
Börja med att skiva gurkan tunt, ungefär 3-4 millimeter. Lägg skivorna i en sil och strö över salt. Låt dem stå i 30 minuter så vattnet rinner av. Det här gör gurkan extra krispig. Skaka av det överflödiga saltet försiktigt.
Använd den klassiska 1-2-3-lagen för ättikslaget: en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Om du vill ha två liter lag behöver du 250 milliliter ättika, 500 milliliter socker och 750 milliliter vatten. Häll allt i en gryta och värm upp tills sockret löst sig helt. Låt det svalna.
Lägg gurkskivorna i en burk. Tillsätt dill, senapsfrö, och några pepparkorn om du vill. Häll den svalna ättikslaget över allt tills gurkan är täckt. Låt det stå i kylskåp minst ett dygn innan du äter det, gärna två dagar så smakerna blir ännu bättre.
Förvara allt i kylskåp. Hemlagad ättiksgurka håller flera veckor, men pressgurka bör ätas inom två till tre dagar för bästa krispighet.
Tips för bättre resultat
Slanggurka är perfekt för denna metod eftersom den är mild och inte för tjock. Om du föredrar en ännu krispigare resultat kan du pressa gurkan extra hårt under tillredningen. Ta fram burken från kylskåp en timme innan servering så smakerna kommer fram bättre.
Experimentera gärna med kryddorna. Dill passar bäst till fisk, men persilja fungerar bra till kött. Senapsfrö, pepparkorn och lagerblad är klassiska tillsatser som de flesta älskar. En skiva citron eller några torkade röda chilier kan också ge ett extra kick.
Många börjar odla egna slanggurkor och experimenterar med olika inläggningar. Det är ett kul sätt att ta tillvara på sommarskörden. Prova att variera sockermängden om du vill ha det mindre eller mer sött. En del tycker om att lägga till lite sesamolja för en asiatisk touch, men då bör du äta det snabbare.
Det viktigaste är att gurkan är täckt av lag när den förvaras. Använd alltid rena burkar och låt allt kylas ordentligt innan förvaring. Då blir din hemlagade ättiksgurka en framgång varje gång.


