Ankbröst recept som smakar underbart
ankbröstreceptmat

Ankbröst recept som smakar underbart

Emma Lindström
Emma Lindström
24 december 2025

Ankbröst är en klassisk huvudrätt som många skyr. Men med rätt teknik blir det sprött på utsidan och rosafärgat inuti. Om du lär dig ankbröst recept allt om mat får du ett riktigt festkrutt hemma som imponerar på gäster. Det låter kanske svårare än vad det är.

Så stekas ankbröst perfekt

Börja med att skära ett rutmönster i fettkappan. Var noga att inte skära ner i själva köttet. Krydda med salt och peppar från kvarn, och snål med båda.

Lägg ankbrösten med skinnsidan ned i en kall stekpanna. Sätt på högsta värmen och stek i ungefär 6 minuter. Fettet släpper gradvis och skinn blir gyllene och sprött. Vänd ankbrösten och stek köttsidan i 2-3 minuter. Inte längre än så.

Överför nu ankbrösten till en ugnssäker form med fettkappan uppåt. Tillaga i ugnen på 175°C tills innertemperaturen når 60-65°C (det är det perfekta spelet mellan rosafärgat kött och färdig genomstekhet). Det tar ungefär 8-20 minuter beroende på tjocklek. Låt ankbrösten vila 10 minuter före servering. Vilotiden är viktig för då stannar safterna kvar i köttet istället för att rinna ut på tallriken.

Såser och tillbehör som passar ankbröst

Apelsinsås är klassikern och för en anledning. Blanda rödvinsvinäger, rörsocker, kycklingbuljong och apelsinjuice. Red av med majsstärkelse och avsluta med smör och rivet apelsinskal.

Grönpepparsås ger en fransk känsla. Hacka grönpeppar och blanda med grädde, dijonsenap och lite soja. Låt allt koka några minuter. Sparar du några hela korn av grönpepparn får såsen bättre textur och det ser finare ut också.

Portvinssås är ett tredje alternatif som fungerar väl. Den passar speciellt bra till rotfruktsrösti.

Till ankbröst serverar du bäst:

  • Hasselbackspotatis eller ugnsstekt potatis
  • Rotfruktsrösti för en rustikare rätt
  • Haricots verts (gröna bönor)
  • Smörstekad endiver eller späd grönkål

En fullständig tallrik ser ut så här: ankbröst med apelsinsås, hasselbackspotatis, haricots verts och några apelsinskivor som garnering.

En bra tips nästa gång du lagar ankbröst är att alltid mäta innertemperaturen med en matkermometer. Då vet du exakt när köttet är perfekt rosastekt utan att överstekas. Det tar bara några sekunder men gör otroligt stor skillnad på resultatet.

Dela: