Gör din egen pad kra pao hemma
pad kra paothaimathemlagad mat

Gör din egen pad kra pao hemma

Emma Lindström
Emma Lindström
22 november 2025

Pad kra pao recept är en av världens snabbaste thairäter för vardagen. Du får en het, kryddig och aromatisk rätt på bara 35 minuter. Thaibasilikan ger rätten sin unika karaktär, och kombinationen av smakerna skapar något helt speciellt. Varför är den så populär? Enkelt den smakar otroligt gott och tar nästan ingen tid.

Ingredienser och det viktigaste trickset

Du behöver fläskfärs, thaibasilika, färsk chili, fisksås, ketjap manis och ostronsås. Thaibasilika är det centrala. Utan den blir rätten inte autentisk vanlig basilika fungerar, men smaken blir helt annorlunda och mycket mildare.

Ketjap manis är söt soja som skapar balansen mellan hettan från chili och den umamiska djupheten från fisksåsen. Tillsammans bildar dessa såser själva smakprofilen. Det är ganska enkelt, egentligen.

Praktiskt tips: Köp thaibasilika på bättre livsmedelsbutiker eller asiatiska mataffärer. Finns den inte hemma kan du ersätta den med vanlig basilika, men receptet förlorar sin autentiska smak. De flesta matbutiker har den nu för tiden.

Så här lagar du pad kra pao hemma

Värm din wok eller stekpanna på höga värmen. Lägg i finhackad vitlök och röd chili först låt dem fräsa i 30 sekunder. Då frigörs alla smaker på ett underbart sätt.

Tillsätt dina 400 gram fläskfärs. Bryt sönder den med spaden och steka tills den är genomstekt, ungefär 3 4 minuter. Häll i 2 matskedar ketjap manis, 1 matlsked fisksås och 1 matlsked ostronsås. Blanda allt väl tillsammans.

Lägg in stora knippen thaibasilika. Rätten är klar när basilikan blir mörk och doftande. Hela processen tar inte längre än några minuter från start till slut.

Servera med jok jasminris och ett stekt ägg. Egget behöver krispiga vita kanter och flytande gula. Det är väl värt tiden, tro mig.

Värmejustering: Börja med hälften av chili mängden. Svenskar brukar tycka att traditionell pad kra pao är för het (det är väl sant?). Du kan alltid öka hettan nästa gång du lagar rätten.

Pad kra pao är fantastisk för vardagen och går att göra vegetarisk med vegofärs eller tofu istället för kött Lägg gärna till grönsaker som haricots verts eller pak choi för mer näring Då får du en rätt som passar både snabba vardagar och när du vill imponera på gäster.

Dela: