Så gör du en perfekt omlett i ugnen
omelettäggrättugnsmat

Så gör du en perfekt omlett i ugnen

Emma Lindström
Emma Lindström
10 december 2025

Omelett recept i ugn är en av de enklaste rätterna du kan göra hemma. Det är egentligen bara ägg som vispas med mjölk och gräddas i ugn tills det blir luftigt och guldgult. Du kan äta den till frukost, lunch eller middag den passar överallt. Det bästa är att du kan fylla omeletten med precis vad du vill ha. Ingen dag behöver smaka likadant.

Så gör du en perfekt ugnsomelett

Börja med att vispa sex ägg tillsammans med två deciliter mjölk tills det blir riktigt skummigt. Det tar bara en minut med elvisp. Du kan också använda grädde istället för mjölk om du vill ha något krämigare. Smörj en ugnsform väl använd en som är omkring 24 gånger 28 centimeter. Det gör det lättare att få upp omeletten när den är klar.

Häll äggsmeten i formen. Värm ugnen till 200 250 grader och sätt in omeletten. Den behöver gräddas i 10 25 minuter beroende på hur varm din ugn är. Omeletten är klar när den är fast och har fått en fin guldbruna färg. Om du vill att den ska bli ännu fastare kan du tillsätta en matsked vetemjöl i smeten innan du häller den i formen.

En sak många undrar över: när omeletten kommer ur ugnen sjunker den ihop lite grann. Det är helt normalt och beror på att värmen försvinner. Det behöver inte vara något problem (alla gör det).

Fyllningar och variationer som gör omeletten matigare

Du kan fylla omeletten med nästan vad som helst. Klassiska val är ost, skinka, svamp och tomat. Du kan också prova paprika för lite färg och smak. Grönsaker som spenat, lök och brocoli fungerar perfekt. Vill du ha mer protein kan du tillsätta korv, räkor eller kyckling.

Blanda fyllningen direkt i äggsmeten eller lägg den på halva vägen genom gräddningen. Servera omeletten med bröd och en frisk sallad för en komplett måltid. Du kan också äta den tillsammans med en god svampstuvning eller annan gryning för något riktigt mättande.

Prova olika fyllningar nästa gång du gör omelett i ugn. Det är kul att testa nya kombinationer och hitta din favorit. En dag kan det vara ost och skinka, nästa dag spenat och räkor. Det tar bara en kvart timme från början till slut, och resultatet blir alltid gott.

Dela: