
Världens bästa mac n cheese recept

Mac n cheese är en rätt som de flesta älskar. Makaroner blandas med en krämig ostsås och blir till ren matglädje. Det här mac n cheese receptet är enkelt att laga och behövs bara omkring 30 minuter. I Sverige har rätten blivit populär som en snabb middag för hela familjen, och den passar både barn och vuxna.
Så gör du en klassisk ostsås
Börja med att koka 300 gram makaroner enligt påsens anvisning. De ska vara al dente, alltså lite hårt kokta. Gör sedan en redning på 40 gram smör och 40 gram mjöl. Rör tills det blir en tjock pasta. Häll i 4 deciliter mjölk långsamt medan du rör för att undvika klumpar.
Tillsätt 200 gram riven cheddar-ost och smaka av med salt och peppar. Cheddar ger klassisk smak, men prova parmesan eller gouda för variation (personligen tycker jag att gouda blir lite sötare). Blanda sedan den kokta pastan med såsen och servera omedelbar, eller gratinera i 190 graders ugn i 15 minuter.
Gör den hälsosammare utan att offra smaken
Byt till fullkornspasta för mer fiber och näringsämnen. Använd bara 30 gram smör istället för 40 och välj lättmjölk. Tillsätt också färska grönsaker broccoli, spenat eller ärtor fungerar utmärkt. De grönsaker du lägger till fyller magen utan att addera för många kalorier.
Minska ostmängden till 150 gram och prova att tillsätta 50 gram parmesanost på toppen. Rätten blir fortfarande krämig och god. Enligt Livsmedelsverket bör vi minska mättat fett, och den här varianten hjälper dig att göra rätten mer balanserad.
Vegansk och glutenfri - så anpassar du receptet
För veganer byter du mjölk mot växtbaserad mjölk och gör ostsåsen på cashewnötter eller näringsjäst. Blanda 100 gram blötlagda cashewnötter med 2 deciliter växtbaserad mjölk för en krämig sås. Glutenfritt fungerar enkelt - använd bara glutenfri pasta och glutenfritt mjöl i redningen.
Båda versionerna blir lika goda som originalet. Det är bara ingredienserna som byts ut.
Lagring och upphettning - så håller det längre
Hemlagad mac n cheese förvaras i kylen, och håller i 2-3 dagar. Värm den i ugn på 180 grader i cirka 15 minuter, eller använd mikrovågsugn på medel effekt i 3-4 minuter. Röra om då och då så det inte blir torrt. En liten skvätt mjölk när du värmer upp gör att den blir krämig igen (det är min hemliga trick).


