
Läcker 3 veckors sallad du gör på fem minuter

Det finns något magiskt med en sallad som blir bättre ju längre den står i kylskåpet. Ett recept på 3 veckors sallad löser många vardagsproblem på en gång. Du gör den på söndag och har en fräsch, smakrik sallad framför dig i flera veckor (okej, kanske inte helt fräsch efter två veckor, men fortfarande god). Smakerna utvecklas dag för dag, och ingenting går till spillo.
Så gör du treveckorssalladen hemma
Börja med att strimla 1 liten vitkål, 3-4 morötter och 1 purjolök i tunna strimlor. Hacka även 1 röd paprika i små bitar. En mandolin gör jobbet snabbt och jämnt, även om det tar lite tid att lära sig.
För dressingen värmer du upp 2 dl vinäger, 2 dl olja, 1,5 dl socker och 1 tsk salt i en kastrull. Låt det koka några minuter tills sockret löst sig. Häll den varma dressingen över grönsakerna i en stor skål och blanda väl. Låt allt kallna innan du flyttar det till en lufttät behållare.
Varför håller salladen så länge
Vinägern i dressingen fungerar som ett naturligt konserverings medel. Det sura vätskan förhindrar att bakterier växer, precis som när man gör inlagd gurka. Samtidigt mjukar vätskan upp grönsakerna långsamt, så de blir mer smakfulla dag för dag utan att bli mjuka och dåliga.
Vitkål är också starkt och tål att ligga i sur vätska utan problem. Tillsammans med morötter och paprika får du C-vitamin, fibrer och färg som inte försvinner på veckor.
Så förvarar du salladen rätt
En lufttät behållare i kylskåpet är allt du behöver, verkligen. Salladen håller cirka två till tre veckor, men är oftast godast efter dag två eller tre när smakerna har fått tid att blandas ordentligt.
Vill du mindre söt smak? Minska sockermängden nästa gång. Tycker du den är för mild? Tillsätt lite mer salt eller extra vinäger. Det är din sallad justera efter vad du gillar.
Vad passar salladen till
Salladen är perfekt som tillbehör till grillad kyckling, stekt fisk eller goda köttbullar. Den passar också utmärkt till vegetariska rätter som linsbiffar eller falafel. Det frasiga i salladen ger en bra kontrast till varm mat.
Du kan också experimentera med receptet. Byt paprika mot blomkål, eller lägg till lite rödlök istället för purjolök. Det är bara att testa vad som smakar gott hemma hos dig.


